Tekstiltur til Marokko 2023

Rejsen til Marokko


Landsforeningen Vævekredsene i Danmark har i samarbejde med rejsebureauet Viktors Farmor arrangeret en tekstiltur til Marokko fra 25/04 - 03/05/2023.

22 vævere og væveinteresserede deltog.
Det har været en tur gennem Casablanca (den økonomiske hovedstad), Rabat (regeringsby), begge Marokkos internationale og største byer og præget af fransk kolonisation med indblik i marokkansk kultur.
Videre til Fez, Marokkos ældste kongeby, hvor de ældgamle kunsthåndværk bag medinaens tykke mure og labyrintiske gyder udfolder sig. Der indgik et besøg på et væveværksted, en tekstilfabrik “Confession Textil Fassi” samt hos designeren Ghita Tagunaouti , som viste smukke kaftan-designs.
Dernæst gik turen til Marrakesh. På vejen besøgte vi et kvinde-cooperativ i Azrou. Vi blev budt velkommen af kvinderne på traditionel vis med et glas mælk og dadler samt et overdådigt kagebord. De var tydeligvis stolte over at vise deres håndværk frem og over vores besøg. De 16 kvinder vævede tæpper, som især blev solgt til USA og Frankrig. Vores selskab gjorde også gode handler.
Denne dags køretur gennem bjergkæden Mellem Atlas blev lang, men også meget smuk med afvekslende landskaber og smukke scenarier, før vi sen aften nåede Marrakesh. Her blev vi indkvarteret på en meget smuk Riad Ifoulki. Marrakesh er landets 4. største by, centrum for handel, håndværk og historie.
Næste dag begyndte med et besøg på Dar Si Said, et udsøgt lille museum med fokus på vævning og tæpper, en historisk rejse og den sociale betydning for marokkansk tæppefremstilling. Dernæst et besøg med frokost i den smukke Majorelle Have og Yves Saint Laurent Museet. Tilbage til vores Riad over Fna Pladsen med boder, slangetæmmere, aber, frugtboder og et mylder af liv. I 40˚ s varme!
Så et besøg i Cooperativet Art-Tissage-Tam. En landsby med tradition for at fremstille fine tekstiler og håndværk. Blev stiftet i 2009 for at holde liv i håndværket, undgå fraflytning fra landsbyen samt uddanne unge generationer af vævere, syersker og brodøser. 800 personer er tilknyttet, hvor også kvinder i en svær situation kunne være med.  Meget flot håndværk med kunder fra hele verden. Vi var også gode kunder.
Et besøg på et apotek, hvor vi blev forsynet med argan-olie, medicinske produkter og diverse krydderier. Dernæst et besøg hos to moderne designere i et nyt indkøbscenter.
En dygtig buschauffør og en lokalguide af berbisk herkomst sørgede godt for vores sikkerhed. Vores guide, Anne Sørensen, førte os på forbilledligvis gennem turen. Vi nød godt af Annes indgående kendskab til Marokko, landets kultur og gastronomi. Desuden var hun en meget elskelig, dygtig og hjælpsom person.
Alt i alt en fantastisk tur, hvor der blev vist interesse for at arrangere lignende tekstilture fra deltagerne, men også fra Kirsten Gynther, Viktors Farmor.  

Jette og Inger, bestyrelsesmedlemmer i Landsforeningen Vævekredsene i Danmark.